Duurzaam DENKEN voor waardEVAST vaStgoed

Duurzaamheid loont

Een goed energielabel is belangrijker dan ooit. Door de energiecrisis en de sterk gestegen rente is de duurzaamheid van vastgoed steeds belangrijker geworden. Naast de lagere maandlasten levert een duurzaam pand meer huur op en is het 9 tot 12 % meer waard dan niet of slecht verduurzaamde panden.

Daarnaast hechten banken steeds meer waarde aan duurzaam vastgoed. Duurzaamheid is niet langer een wens, maar een eis. Banken zijn terughoudender geworden in het financieren van “bruin” vastgoed of financieren dit zelfs helemaal niet meer. De panden moeten voldoen aan de voorwaarde van een groen energielabel (energielabel A, B of C). Een duurzame portefeuille is van groot belang voor banken. Naast het sociale karakter brengt duurzaam vastgoed minder risico met zich mee, is het toekomstbestendig en daardoor ook beter te financieren.

Beter Energielabel
Hogere Huur

In de plannen van Hugo de Jonge, Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, zal het energielabel een nog grotere rol gaan spelen dan nu al het geval is. In het nieuwe waarderingsstelsel wil de minister minpunten toekennen voor slechte energielabels (E, F en G) en meer punten toekennen vanaf een energielabel A. Een energielabel A++ levert ten opzichte van een energielabel A in het huidige systeem al 8 extra punten op. In het voorstel wordt dit maar liefst 12 punten. Een beter energielabel betekent dus een hogere huur en, een hogere huur betekent een hogere waarde en een betere financiering.

Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en denken graag met je mee om het maximaal aantal WWS-punten uit je woning(en)te halen. In samenwerking met 1Energielabel hebben we een QuickScan ontwikkelt om te kijken hoe jij je energielabel kunt verbeteren.

Groen ENERGIELABEL VAN GROOT BELANG

Duurzaamheid is niet langer een wens, maar een eis.

VERPLICHT
ENERGIELABEL C

Bij verhuur en / of verkoop van een pand is een geldig energielabel verplicht. Sinds januari 2023 is voor kantoren van 100 m² of groter een energielabel C verplicht. In 2030 zal een energielabel A vereist zijn. Op het moment dat er een minder goed energielabel bij het pand is mag het niet meer worden gebruikt. Dit geld nu alleen nog voor kantoorpanden maar zal in de toekomst voor alle panden gelden. Indien een pand over een lager label beschikt mag het niet worden verhuurd en gebruikt en kan een bestuurlijke boete opgelegd worden. Deze boete kan oplopen tot maar liefst € 20.250,00.

Ook bij woningen is een energielabel verplicht als er sprake is van verhuur en / of verkoop. Een eenvoudig label (online opgesteld) volstaat hier niet en is zelfs strafbaar. Op dit moment moeten alle verhuurde woningen volgens de huidige BENG normen voorzien zijn van een energielabel. Dit dient te worden opgesteld door een erkend energieprestatie adviseur volgens de NTA 8800.

Button